Главная => Работы


Молитвы, которые необходимо знать наизусть:

Читаются утром:

Во и́мя Отца́, И Сы́на, и Свята́го Ду́ха. Ами́нь

Молитва мытаря

Бо́же, ми́лостив бу́ди мне гре́шному (Поклон).

 

Читаются и утром, и вечером, и в начале каждого молебна:

Молитва предначинательная

Го́споди Иису́се Христе́, Сы́не Бо́жий, моли́тв ра́ди Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере и всех святы́х, поми́луй нас. Ами́нь. Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.

Молитва Святому Духу

Царю́ Небе́сный, Уте́шителю, Ду́ше и́стины, Иже везде́ сый и вся исполня́яй, Сокро́вище благи́х и жи́зни Пода́телю, прииди́ и всели́ся в ны и очи́сти ны от вся́кия скве́рны, и спаси́, Бла́же, ду́ши на́ша.

Трисвятое

Святы́й Бо́же, Святы́й Кре́пкий, Святы́й Безсме́ртный, поми́луй нас. (Читается трижды, с крестным знамением и поясным поклоном).

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Пресвятой Троице

Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.

Го́споди, по́милуй (Трижды).

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, и ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва Господня

Отче наш, Иже еси́ на небесе́х! Да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искуше́ние, но изба́ви нас от лука́ваго. Яко Твое есть Ца́рство и си́ла, и сла́ва, Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, ны́не, и при́сно, и во ве́ки ве́ков. Ами́нь

Молитва Единому Богу

Еди́ный Бог-Оте́ц – Вседержи́тель, Творе́ц не́ба и земли́, ви́димого же всего и неви́димого! Да свя́тится имя Твое́, да приде́т Ца́рство Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́ как на не́бе, так и на земле́. Хлеб наш насу́щный дай нам на ка́ждый день; и прости́ нам грехи́ на́ши, как и мы проща́ем должнико́в на́ших; и не введи́ нас во искуше́ние, но огради́ и очи́сти нас от лука́вого; и дай нам ве́ру и наде́жду, и любо́вь, и путь, и и́стину, и жизнь, и Ду́ха Твоего́ Свя́того с исцеле́нием и здоро́вьем, и обще́нием, и дара́ми исцеле́ния, учи́тельства, чу́дотворения, проро́чества и други́ми, каки́ми хо́чешь, и ми́ром, и милосе́рдием, и кро́тостью, и смире́нием, и нестяжа́нием, и воздержа́нием, и проще́нием, и долготерпе́нием, и доброжела́тельностью, и истинным страхом Божим, и ра́достью, и бла́гостью, и добро́м, и ве́рой, и наде́ждой, и лю́бовью.

 

Утром:

Тропари Троичные

Воста́вше от сна, припа́даем Ти, Бла́же, и а́нгельскую песнь вопие́м Ти, Си́льне: Свят, свят, свят еси́, Бо́же, Богоро́дицею поми́луй нас.

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху.

От одра́ и сна воздви́гл мя еси́, Го́споди, ум мой просвети́ и се́рдце, и устне́ мои отве́рзи, во е́же пе́ти Тя, Свята́я Тро́ице, и о́чи мои отве́рзи, во е́же ви́деть все во всех направле́ниях во всех мира́х и всех времена́х, и до и по́сле време́н, и понима́ть уви́денное, и па́мять и ра́зум мои просвети́, огради́ и очи́сти от всех препя́тствий, исцели́, укрепи́ и гармонизи́руй, и дай мне па́мять сме́ртную и бессме́ртную; и дай мне му́дрость, и связь с Бо́гом Еди́ным укрепи́, исцели́, просветли́ и гармонизи́руй. Свят, свят, свят еси́, Бо́же, Богоро́дицею поми́луй нас.

И ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.

Внеза́пно Судия́ прии́дет, и коего́ждо дея́ния обнажа́тся, но стра́хом зове́м в полу́нощи: Свят, свят, свят еси, Бо́же, Богоро́дицею поми́луй нас.

Господи, помилуй. (12 раз)

Достойно есть...

Досто́йно есть я́ко вои́стину блажи́ти Тя Богоро́дицу, Присноблаже́нную и Пренепоро́чную и Ма́терь Бо́га на́шего. Честне́йшую Херуви́м и сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу Тя велича́ем.

 

Вечером:

Тропари

Поми́луй нас, Го́споди, поми́луй нас; вся́каго бо отве́та недоуме́юще, сию́ Ти моли́тву я́ко Влады́це гре́шнии прино́сим: поми́луй нас.

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху.

Го́споди, поми́луй нас, на Тя бо упова́хом; не прогне́вайся на ны зело́, ниже́ помяни́ беззако́ний на́ших, но при́зри и ны́не я́ко благоутро́бен, и изба́ви ны от враг на́ших; Ты бо еси́ Бог наш, и мы лю́дие Твои́, вси дела́ руку́ Твое́ю, и имя Твое́ призыва́ем.

И ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в.

Милосе́рдия две́ри отве́рзи нам, благослове́нная Богоро́дице, наде́ющиися на Тя да не поги́бнем, но да изба́вимся Тобо́ю от бед: Ты бо еси́ спасе́ние ро́да христиа́нскаго.

Господи, помилуй. (12 раз)

Молитва перед засыпанием

В ру́це твои́, Го́споди Иису́се Христе́, Бо́же мой, предаю́ дух мой. Ты же мя благослови́, Ты  мя поми́луй и живо́т ве́чный да́руй ми. Ами́нь.

 

Другие молитвы:

Символ веры

Ве́рую во еди́наго Бо́га Отца́, Вседержи́теля, Творца́ не́бу и земли́, ви́димым же всем и неви́димым. И во еди́наго Го́спода Иису́са Христа́, Сы́на Бо́жия, Единоро́днаго, Иже от Отца́ рожде́ннаго пре́жде всех век; Све́та от Све́та, Бо́га и́стинна от Бо́га и́стинна, рожде́нна, несотворе́нна, единосу́щна Отцу́,  Имже вся бы́ша. Нас ра́ди челове́к и на́шего ра́ди спасе́ния сше́дшаго с небе́с и воплоти́вшагося от Ду́ха Свя́та и Мари́и Де́вы, и вочелове́чшася. Распя́того же за ны́ при Понти́йстем Пила́те, и страда́вша, и погребе́нна. И воскре́сшаго в тре́тий день по Писа́нием. И возше́дшаго на небеса́, и седя́ща одесну́ю Отца́. И па́ки гряду́щаго со сла́вою суди́ти живы́м и ме́ртвым, Его́же Ца́рствию не бу́дет конца́. И в Ду́ха Свята́го, Го́спода, Животворя́щаго, Иже от Отца́ исходя́щаго, Иже со Отце́м и Сы́ном спокланя́ема и ссла́вима, глаго́лавшаго проро́ки. Во еди́ну Святу́ю, Собо́рную и Апо́стольскую Це́рковь. Испове́дую еди́но креще́ние во оставле́ние грехо́в. Ча́ю воскресе́ния ме́ртвых, и жи́зни бу́дущаго ве́ка. Ами́нь.

Иисусова молитва

Го́споди, Иису́се Христе́, Сы́не Бо́жий, поми́луй мя гре́шнаго.

Вопль Богородице

Цари́це моя преблагáя, наде́ждо моя Богоро́дице, прия́телище си́рых и стра́нных предстáтельнице, скорбя́щих рáдосте, оби́димых покрови́тельнице! Зри́ши мою беду́, зри́ши мою скорбь, помози́ ми я́ко не́мощну, окорми́ мя я́ко стрáнна. Оби́ду мою ве́си, разреши́ ту, яко во́лиши: яко не и́мам ины́я по́мощи ра́зве Тебе, ни иныя предстáтельницы, ни благи́я уте́шительницы, то́кмо Тебе, о Богомáти, яко да сохрани́ши мя и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва ангелу-хранителю

Святы́й Ангеле Бо́жий, храни́телю мой, моли́ Бо́га о мне.

Молитвенное призывание святого, имя которого носишь

Моли́ Бога о мне, святы́й уго́дниче Бо́жий (имя), я́ко аз усе́рдно к тебе́ прибега́ю, ско́рому помо́щнику и моли́твеннику о душе́ мое́й.

Песнь Богородице

Богоро́дице Де́во, ра́дуйся, Благода́тная Мари́е, Госпо́дь с Тобо́ю: благослове́на Ты в жена́х и благослове́н плод чре́ва Твоего́, я́ко Спа́са родила́ еси́ душ на́ших.

Тропарь Кресту и молитва за отечество

Спаси́, Го́споди, лю́ди Твоя́, и благослови́ достоя́ние Твое́, побе́ды на сопроти́вныя да́руя, и Твое́ сохраня́я Кресто́м Твои́м жи́тельство.

Молитва св. Ефрема Сирина

Го́споди и Влады́ко живота́ моего́, дух пра́здности, уны́ния, любонача́лия и праздносло́вия не даждь ми. Дух же целому́дрия, смиренному́дрия, терпе́ния и любве́ дару́й ми, рабу́ Твоему́. Ей, Го́споди, Царю́, дару́й ми зре́ти моя прегреше́ния и не осужда́ти бра́та моего́, я́ко благослове́н еси́ во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Молитва последних Оптинских старцев

Го́споди, дай мне с душевным спокойствием встретить все, что принесет мне наступающий день. Го́споди, дай мне всецело предаться воле Твоей святой. Го́споди, во всякий час сего дня во всем наставь и поддержи меня. Го́споди, какие бы я не получал известия в течение дня, научи меня принять их со спокойной душою и твердым убеждением, что на все святая воля Твоя. Го́споди, Великий, Милосердный, во всех словах и делах моих руководи моими мыслями и чувствами, во всех непредвиденных случаях не дай мне забыть, что все ниспослано Тобою. Го́споди, научи меня прямо и разумно действовать с каждым членом семьи моей, никого не смущая и не огорчая. Го́споди, дай мне силу перенести утомление наступающего дня и всех событий его. Руководи моею волею и научи меня молиться, верить, надеяться, терпеть, прощать и любить. Аминь.

Псалом 50

Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, и по мно́жеству щедро́т Тво́их очи́сти беззако́ние мое. Наипа́че омы́й мя от беззако́ния моего́, и от греха́ моего́ очи́сти мя; я́ко беззако́ние мое аз зна́ю, и грех мой предо мно́ю есть вы́ну. Тебе еди́ному согреши́х и лука́вое пред Тобою сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твоих, и победи́ши внегда́ суди́ти Ти. Се́ бо, в беззако́ниих зача́т есмь, и во гресе́х роди́ мя ма́ти моя. Се́ бо, и́стину возлюби́л еси́; безве́стная и та́йная прему́дрости Твоея́ яви́л мне еси́. Окропи́ши мя иссо́пом, и очи́щуся, омы́еши мя, и па́че сне́га убелю́ся. Слу́ху моему́  да́си ра́дость и весе́лие; возра́дуются ко́сти смире́нныя. Отврати́ лице́ Твое́ от грех мои́х и вся беззако́ния моя очи́сти. Се́рдце чи́сто сози́жди во мне́, Бо́же, и дух прав обнови́ во утро́бе мое́й. Не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́ и Ду́ха Твоего́ Свята́го не отыми́ от мене́. Возда́ждь ми ра́дость спасе́ния Твоего и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя. Научу́ беззако́нныя путе́м Твои́м, и нечисти́вии к Тебе обратя́тся. Изба́ви мя от крове́й, Бо́же, Бо́же спасе́ния моего; возра́дуется язы́к мой пра́вде Твое́й. Го́споди, устне́ мои отве́рзеши, и уста́ моя возвестя́т хва́лу Твою́. Я́ко аще бы восхоте́л еси же́ртвы, да́л бых ́убо: всесожже́ния не благоволи́ши. Же́ртва Бо́гу дух сокруше́н: сердце сокруше́нно и смире́нно Бог не уничижи́т. Ублажи́, Го́споди, благоволе́нием Твоим Сио́на, и да сози́ждутся сте́ны Иерусали́мския. Тогда благоволи́ши же́ртву пра́вды, возноше́ние и всесожига́емая; тогда возложа́т на олта́рь Твой тельцы́.

Псалом 90

Живы́й в по́мощи Вы́шняго, в кро́ве Бо́га Небе́снаго водвори́тся. Рече́т Го́сподеви: Засту́пник мой еси́ и Прибе́жище мое, Бог мой, и упова́ю на Него́. Я́ко Той изба́вит тя от се́ти ло́вчи, и от словесе́ мяте́жна, плещма́ Свои́ма осени́т тя, и под криле́ Его наде́ешися: ору́жием обы́дет тя и́стина Его. Не убои́шися от стра́ха нощна́го, от стрелы́ летя́́щия во дни, от ве́щи во тме преходя́щие, от сря́ща, и бе́са полу́денного. Паде́т от страны́ твоея́ ты́сяча, и тма одесну́ю тебе́, к тебе́ же не прибли́жится, оба́че очи́ма твои́ма смо́триши, и воздая́ние гре́шников у́зриши. Яко Ты, Го́споди, упова́ние мое, Вы́шняго положи́л еси прибе́жище твое. Не прии́дет к тебе зло, и ра́на не прибли́жится телеси́ твоему́, я́ко а́нгелом Своим запове́сть о тебе́, сохрани́ти тя во всех путе́х твоих. На рука́х во́змут тя, да некогда́ преткне́ши о камень но́гу твою, на а́спида и васили́ска насту́пиши, и попере́ши льва и зми́я. Яко на Мя упова́, и изба́влю и́: покры́ю и́, яко позна́ и́мя Мое. Воззове́т ко мне, и услы́шу его: с ним есмь в ско́рби, изму его, и просла́влю его, долгото́ю дней испо́лню его, и явлю́ ему спасе́ние Мое.

О умножении любви и искоренении ненависти и всякой злобы

Тропарь, глас 4-й

Сою́зом любве́ апо́столы Твоя́ связа́вый, Христе, и нас, Твоих верных рабо́в к Себе́ тем кре́пко связа́в, твори́ти за́поведи Твоя́ и друг друга люби́ти нелицеме́рно сотвори́, моли́твами Богоро́дицы, Еди́не Человеколю́бче.

Кондак, глас 5-й

Пла́менем любве́ распали́ к Тебе́ сердца́ наша, Христе Боже, да то́ю разжига́еми, се́рдцем, мы́слию же и душе́ю, и  все́ю кре́постию на́шею возлю́бим Тя. и и́скренняго своего́ я́ко себе́, и повеле́ния Твоя храня́ще сла́вим Тя, всех благ Да́теля.

Молитва о близких

Го́споди, Ты зна́ешь все и любо́вь Твоя соверше́нна; спаси́ и поми́луй раба́ Твоего́  (имя  рек).    Прии́ми  сие́ жела́ние мое как вопль любви́, запове́данной Тобо́й. Ами́нь.

Молитва на освящение всякой вещи

Тво́рче, Созда́телю и Соде́телю челове́ческаго ро́да, Да́телю благода́ти духо́вные, Пода́телю ве́чнаго спасе́ния, Сам, Го́споди, посли́ Ду́ха Твоего́ Свята́го с вы́шним благослове́нием на вещь сию, я́ко да вооруже́на си́лою небе́снаго заступле́ния хотя́щим ю употребля́ти, помо́щна бу́дет к теле́сному, душе́вному, духо́вному, созна́тельному и Боже́ственному спасе́нию и засту́плению и по́мощи, о Христе Иисусе Господе на́шем. Ами́нь. После прочтения молитвы (наизусть!) окропить освященной водой вещь три раза крестом во имя Отца и Сына и Святаго Духа.

Молитва на освящение воды

Бо́же вели́ко-имени́тый, творя́й чудеса́, и́мже несть числа́! Прииди́ к моля́щимся рабо́м Твои́м, Влады́ко: посли́ Дух Твой Святы́й и освяти́ во́ду сию́, и даждь ей бла­года́ть избавле́ния и благослове́ние Иорда́ново: сотвори́ ю исто́чник нетле́ния, освяще́ния дар, грехо́м разреше́ние, неду́гов исцеле́ние, бесо́м поги́бель, проти́вным си́лам непристу́пну, Ангельския кре́пости испо́лнену: я́ко да вси почерпа́ющии ю и прие́млющии от нея имеют на очище́ние души́ и те́ла, на исцеле́ние вре́дом, в измене́ние страсте́м, во оставле́ние грехо́в, в отгна́ние вся́каго зла, на окропле́ние и освяще́ние домо́в и на вся́ку по́льзу подо́бну. И елика аще что́ в до́мех, или на ме́сте правове́рно живу́щих сия вода́ окропи́т, да оты́мется вся́ка нечистота́, да изба́вит от вся́каго вреда́, ниже́ та́мо да водворя́ется дух губи́тельный, ниже́ возду́х вредя́щий, да отбежи́т вся́кое мечта́ние и наве́т кры́ющагося врага́, и аще не́что есть, еже, или здра́вию живу́щих зави́дит, или поко́ю, окропле́нием сия воды́ да отрази́тся. Яко да благослови́ся и просла́вися пречестно́е и великоле́пое имя Твое, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь

О болящих

Тропарь, глас 4-й

Ско́рый в заступле́нии еди́н сый, Христе́, ско́рое свы́ше покажи́ посеще́ние стра́ждущему рабу́ Твоему́, и изба́ви от неду́г и го́рьких боле́зней, и воздви́гни вое́же пе́ти Тя и сла́вити непреста́нно, моли́твами Богоро́дицы, Едине Человеколю́бче.

Кондак, глас 2-й

На одре́ боле́зни лежа́щаго и сме́ртною ра́ною уя́звленнаго, я́коже иногда́ воздви́гл еси́, Спа́се, Петро́ву те́щу и разсла́бленнаго на одре́ носи́маго; си́це и ны́не, Милосе́рде, стра́ждущаго посети́ и исцели́: Ты бо еди́н еси́ неду́ги и боле́зни ро́да наше́го понесы́й и вся моги́й, я́ко Многоми́лостив.

Молитва

Влады́ко, Вседержи́телю, Святы́й Царю́, наказу́яй и не умерщвля́яй, утвержда́яй низпа́дающия и возводя́й низве́рженныя, теле́сныя челове́ков ско́рби исправля́яй, мо́лимся Тебе́, Бо́же наш, раба́ Твоего́ (имя рек) немощству́юща посети́ ми́лостию Твое́ю, прости́ ему́ вся́кое согреше́ние во́льное и нево́льное. Ей, Го́споди, враче́бную Твою́ си́лу с небесе́ низпосли́, прикосни́ся телеси́, угаси́ огне́вицу, укроти́ страсть и вся́кую не́мощь тая́щуюся, бу́ди врач раба́ Твоего́ (имя рек), воздви́гни его́ от одра́ боле́зненнаго и от ло́жа озлобле́ния  це́ла и всесоверше́нна, да́руй его́ Це́ркви Твое́й благоугожда́юша и творя́ща во́лю Твою́. Твое́ бо есть, е́же ми́ловати и спаса́ти ны. Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О ненавидящих и обидящих нас

Тропарь, глас 4-й

О распе́нших Тя моли́выйся, любоду́шне Го́споди, и рабо́м Тво́им о вразе́х моли́тися повеле́вый, ненави́дящих и оби́дяших нас прости́, и от вся́каго зла и лука́вства к братолю́бному и доброде́тельному наста́ви жи́тельству, смире́нно мольбу́ Тебе прино́сим; да в согла́сном единомы́слии сла́вим Тя, еди́наго Человеколю́бца.

Кондак, глас 5-й

Якоже первому́ченик твой Стефан о убива́ющих его моля́ше Тя, Го́споди, и мы припа́дающе мо́лим, ненави́дящих всех и оби́дящих нас прости́, во еже ни еди́ному от них нас ра́ди поги́бнути, но всем спасти́ся благода́тию Твое́ю, Бо́же всеще́дрый.

Молитва

Ненави́дящих и оби́дящих меня, прости́ Го́споди, и помоги́ мне прости́ть их.

Благодарение за всякое благодеяние Божие

Тропарь, глас 4-й

Благода́рни су́ще недосто́йнии раби́ Твои, Го́споди, о Твоих вели́ких благодея́ниих на нас бы́вших, сла́вяще Тя хва́лим, благослови́м, благодари́м, пое́м и велича́ем Твое благоутро́бие, и ра́бски любо́вию вопие́м Ти: Благоде́телю Спа́се наш, сла́ва Тебе.

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху.

Кондак, глас 3-й

Твоих благодея́ний и даро́в ту́не, я́ко раби́ непотре́бнии, сподо́бльшеся, Влады́ко, к Тебе́ усе́рдно притека́юще, благодаре́ние по си́ле прино́сим, и Тебе яко Благоде́теля и Творца́ сла́вяще, вопие́м: сла́ва Тебе, Бо́же Всеще́дрый.

И ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богоро́дице,  христиа́ном   Помо́щнице, Твое  предста́тельство  стяжа́вше раби́ Твои, благода́рно Тебе вопие́м: ра́дуйся, Пречи́стая Богоро́дице Де́во, и от всех нас бед   Твои́ми моли́твами всегда́ изба́ви, еди́на вско́ре предста́тельствующая.

 

Примечание: есть еще много молитв, которые желательно знать наизусть. Такие молитвы опубликованы в православных молитвословах и в этот сборник не включены.

 

Слово о молитве:

И, когда молишься, не будь, как лицемеры, которые любят в синагогах и на углах улиц, останавливаясь, молиться, чтобы показаться перед людьми. Истинно говорю вам, что они уже получают награду свою. Ты же, когда молишься, войди в комнату твою и, затворив дверь твою, помолись Отцу твоему, Который втайне; и Отец твой, видящий тайное, воздаст тебе явно. А молясь, не говорите лишнего, как язычники, ибо они думают, что в многословии своем будут услышаны; не уподобляйтесь им, ибо знает Отец ваш, в чем вы имеете нужду, прежде вашего прошения у Него. Молитесь же так: (М 6, 5-9)

И далее Господь дает молитву «Отче наш…». Многие люди считают достаточным прочитать эту молитву один раз в день. А сколько раз надо прочитать молитву, чтобы желание исполнилось? Святая Матрона говорит: 40 раз. Серафим Саровский говорит о 150 разах, но молитвы «Песнь Богородице». И то, и другое занимает около 40 минут. Поэтому можно сказать, что молиться надо не менее 40 минут, если вера крепкая...

Заповеди апостолов

Ибо угодно Святому Духу и нам не возлагать на вас никакого бремени более, кроме сего необходимого: воздерживаться от идоложертвенного, и крови, и удавленины, и блуда, и не делать другим того, чего себе не хотите. Соблюдая сие, хорошо сделаете. Будьте здравы. (Деян 15, 28-29)